Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Juni 2006

Melati van Java: Michaël de Zanger Amsterdam: L.J. Veen; N.V. de R.K. Boekcentrale [1920]

Michaël de Zanger Deze maand staat een van Melati van Java's historische roman centraal waarin de titelheld 'Michaël de zanger' eigenlijk een bijfiguur is. Centraal staat de tragische levensloop van Marie-Antoinette, die door Melati met innige sympathie getekend wordt.

Michaël is een jonge novice, die graag wil intreden bij de orde van de Norbertijnen. Hij heeft een prachtige stem en kan fraai zingen. Deze gave beschouwt hij als van God afkomstig en mede daarom is hij van plan zijn leven en stem in dienst van God te stellen.

Dan ontmoet hij Marie-Antoinette en raakt onder de indruk van haar. Als hij voor haar gezongen heeft, looft ze hem. Dat is het keerpunt in zijn leven.

Michaël reist Marie-Antoinette achterna en na veel verwikkelingen bevindt hij zich in in haar omgeving. Wanneer de koningin door de wil van het volk sterft, raakt dat ook Michaël. Dan beseft hij de diepere betekenis van deze gebeurtenissen en trekt daaruit zijn conclusies.

Een prachtige historische roman schreef Melati, die terecht werd uitgebracht bij de Roomsch-Katholieke Boekcentrale. Godsvrucht alom, zeker, al heeft Melati geen enkele sympathie voor het volk. Haar hart gaat uit naar de koningin, naar de verfijning van de adel en de hoogstaande hofcultuur. Een tijdbeeld is het zeker, maar gezien het jaar van uitgave - 1920, kort na de Eerste Wereldoorlog - vooral een tijdbeeld van ontluistering, verlies en verlangen naar het goede.

Michaël de Zanger Klik op het plaatje om Michaël de Zanger te downloaden (bevat een zipfile: Word 122 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!