Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Melatiana

Promotie: Melati van Java. Dochter van Indië
Ook de dag na de verjaardag van Melati van Java kan bijzonder zijn.Op 14 januari 2014 promoveerde ik op een biografie van deze bijzondere vrouw aan de universiteit van Leiden. Promotor: Olf Praamstra. Copromotor: Peter van Zonneveld. Een handelseditie is in voorbereiding.

 

 

 

 


Fernand is terug!
Op vrijdag 22 januari 2010 in de oude Leeszaal van het Tropeninstituut te Amsterdam: de presentatie van de hernieuwde uitgave van Fernand, samen met twee andere Indische damesroman. Herspeld in modern Nederlands en van een inleiding voorzien door Vilan van de Loo. ISBN 978 94 602201 35; gebonden, 240 pagina's, hardcover en toch slechts 17,95 euro.

 

 

 

 

Fernand en Yvonne
Vilan met YvonneEen gebeurtenis van formaat: op de Tong Tong Fair (Voorheen Pasar Malam Besar) in 2009 voerde Yvonne Keuls een theatermonoolog op. Zij gaf stem aan Mevrouw van Leeuwenburg, de moeder van Fernand uit de gelijknamige roman. De theatermonoloog was 'kruktoneel'. Yvonne zat en las, maar evenzogoed kwam alles tot leven voor een bomvolle zaal. De bewerking was gemaakt door Vilan van de Loo. Nog altijd heeft Melati van Java ons veel te zeggen over Indië, over vrouwenlevens en over Indische meisjes.

Katholiek Documentatie Centrum
In augustus 2007 ontving de Melati van Java een dik pakket met fotokopieën uit correspondenties van Melati. Prachtig! Maar wat jammer dat de gevierde schrijfster zo'n moeilijk leesbaar handschrift heeft. Een drukbezette vrouw, wie kan het haar kwalijk nemen.

Melati-toneel op de Pasar Malam Besar
In 2004 was Melati van Java op de Haagse Pasar Malam Besar aanwezig. De succesvolle reading In Extremis (1896) werd evenals in 2003 geprogrammeerd, en wel op vrijdag 11 juni om 20.00 uur. Nieuw dit jaar was de toneelmonoloog De familie van den resident (1875) door Anthon van der Meijden. Zaterdag 12 juni, 20.00 uur. Beide opvoeringen in het Bibit-Theater.

Melati van Java Fanclubdag 2004
Voor de derde keer verleende het Indisch Huis in Den Haag ons gastvrijheid om de dag der dagen te vieren. Samen met een bomvolle zaal hadden we een knalfuif! Anthon van der Meijden bracht een voor-premiere van zijn monoloog De familie van den resident, Elly Veldman preludeerde op de piano en begeleidde de zaal bij het zingen van het Melati van Java Fanclub-lied; het dak ging er bijna af toen de vier Doop Brothers optraden en de dag werd in vreugde besloten met een tombola, onder de strenge leiding van Nancy Lim. Het was een dag met een gouden randje.

In Extremis toneelreading op de Pasar Malam Besar
In Melati's 150ste geboortejaar vond op de Pasar Malam Besar twee maal de toneelopvoering plaats van haar novelle In Extremis uit 1896. Dat was op vrijdag 13 juni om 20.30 uur in het Bibit-theater, en daar ook op donderdag 19 juni, dan om 15.00 uur. Hoofdrolspelers: Anthon van der Meyden en Esther Tak. Regie: Robert Emmen. Sfeervolle foto zien? Klik dan hier.

Nieuw: folders
Herhaaldelijk kregen we de vraag of we ook een folder hadden. Nu kunnen we "ja!" zeggen. In een even eenvoudige als mooie folder leggen we uit wat we doen als Fanclub, zeggen we iets over Melati van Java en geven we u verschillende redenen om lid te worden. Heeft u belangstelling voor de folder, kent u mensen die er blij mee zouden zijn of weet u een goede plaats om ze neer te leggen, laat het ons dan even weten en stuur een e-mail.

Melati van Java Fanclub bij de VPRO-radio
In het 'Damescompartiment' reizen vijf schrijfsters mee in de door mannen bevolkte trein die de Indische literatuur door de wereld brengt. Tenminste als we Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spiegel moeten geloven. "Een schijntje van het totale aantal reizigsters," stelt Vilan van de Loo. In het Indische maandblad Moesson en op de site (http://www.damescompartiment.nl) maakt zij gewag van vergeten passagiers. "10 boeken van Mulisch voor één roman van deze dames". In de uitzending extra aandacht voor Melati van Java.
VPRO Gids, nr. 47- 25 november t/m 29 november 2002. Uitzending met Josephine The-Postma en Lilian Ducelle in het VPRO-programma 'De Avonden' van Chris Bajema, 747 AM dinsdag 26 november.

Melati als covergirl
Melati sierde de voorkant van het septembernummer (2002) van Indische Letteren, het kwartaaltijdschrift van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde. In het blad een uitvoerig artikel over werk en leven van de schrijfster door Vilan van de Loo.

Melati-thee
Gezien in 's-Gravenhage, in een theewinkeltje aan de Dennenweg. Ook verkrijgbaar bij Xotus in Delft. Daar verkoopt men overigens ook Melati-plantjes, de originele Indische jasmijn. Pas gesignaleerd: Melati-wierook.

Boeken Online
Klikt u ook even door naar Het Boek Van De Maand? Alle vorige maandboeken zijn hier ook te downloaden, zodat er inmiddels en kleine biblioheek van onze lievelingsschrijfster online is. De link vindt u onderaan deze pagina en ook hier.

Sfeervolle oprichtingsvergadering 1 juni 2002
Foto-impressies

 

  Damescompartiment!