Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Februari 2010

Melati van Java: 'Het Groothertogdom Luxemburg'
In: De Huisvriend. Geïllustreerd maandblad onder redactie van Melati van Java. Schiedam: H.A.M. Roelants, 1891, p 19-27.

Kasteel Vianden (illustratie van blz.25)

Onze Huisvriend stond jarenlang onder redactie van Melati van Java. Haar naam stond met grote letters op de eerste pagina, als aanbeveling. Immers, als een beroemde schrijfster dit blad leidde, moest het wel kwaliteit hebben.

Melati van Java heeft het blad met strakke hand geleid. Ieder nummer bood voor 'elck wat wils', van Indische feuilletons, kunstsprenten, maatschappelijke beschouwingen tot en met bijdragen van de leidende redactrice zelf.

In 1891 publiceerde ze een reisverslag over Luxemburg. Mythen en sagen, natuur en cultuur komen uitgebreid aan de orde, evenals het geliefde onderwerp van het vorstenhuis. Wat dat betreft stond Luxemburg anno 1891 in de actualiteit:

"Tot nog zeer kort geleden voelden wij Nederlanders ons aan dit land zeer nauw verbonden. De Luxemburgers immers, hoewel geheel van ons gescheiden, behoorden door hun vorst min of meer tot de onzen. De Groothertog van Luxemburg was onze koning; de Oranjes door ons zoo geliefd en geëerd, stonden ook bij hun andere onderdanen in hoog aanzien.
De dood, helaas! verscheurde dien band. Luxemburg's constitutie erkent geen vrouw als souverein, en nu de koningskroon der Nederlanden op een vrouwelijk hoofd is overgegaan, werd de jongere mannelijke tak der Nassau's geroepen om den groothertogelijken diadeem te dragen."

Dus kwam de 73-jarige Adolf van Nassau op de troon, vertelt Melati, daarbij over het hoofd zien dat dit niet echt de "jongere mannelijke tak" was. Adolf zou zich vooral bezighouden met zijn kunstverzameling en het restaureren van het vorstelijk slot. Wij stellen ons voor, dat Wilhelmina toch meer met Luxemburg had weten te beginnen.

 

Het Groothertogdom Luxemburg' Klik op het plaatje om de verhalen te downloaden (bevat een zipfile: Word 19,1 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!