Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Zwervertje (1922)

Zwervertje

Het Indische jongetje Philip Stuvinga woont met zijn vader aan de Rijnbergschen weg in het kleine Nederlands stadje Banveld. Philips' moeder is gestorven, waarschijnlijk aan verdriet over haar overleden dochtertje. Voordat zijn moeder sterft, zegt ze aan Philip:

"En dan moet je schrijven aan mijn tweelingzuster in Indië, je weet dat ik op Java geboren ben, aan tante Rose, die met oom Willem is getrouwd en 't liefst had ik, dat zij naar Holland kwamen en tante voor vader zorgde want zij lijkt zoo veel op mij en niemand zou 't zoo goed kunnen en anders... als vader naar Indië wilde gaan, waren jullie gered. " [p. 27]

Maar vader wil niet naar Indië. Hij is de laatste tijd een beetje vreemd geworden en nu hij ook nog ziek is, gaat het bergafwaarts met hem. Ondanks de goede zorgen van Philip overlijdt ook hij. Philip is een wees. Dan komen de woorden van zijn moeder in zijn herinnering terug: naar tante Rose, naar Indië...

Philip gaat. Heimelijk verlaat hij het gezin waar hij tijdelijk was ondergebracht. Als verstekeling reist hij naar de Oost. Daar begint een wonderlijke en fascinerende "roots reis", die met de nodige moeilijkheden gepaard gaat. Want Philip weet de naam van zijn moeder niet. Anderen vinden uit dat de tante Rose Jacobs-Maquin heet. Haar man is administrateur op het suikerland Kali Mingoe in de Preanger, niet ver van Bandoeng.

Met geluk en toeval komt alles goed. Philip vindt zijn tweede moeder en met haar zijn plaats in de wereld: in zijn geboorteland Indië.

Het is een meeslepend verhaal, waar jonge kinderen ongetwijfeld door meegesleept worden. Volwassen lezers en lezeressen zien een interessante typering van Hollandse mensen, die niet altijd gunstig is. Philip Stuvinga, het jongetje op zoek naar moederliefde ( "al moest hij naar Indië loopen, hij zou 't er voor over hebben" [ p.67] ) is de held van deze luchtige maar veelzeggende roman.

Zwervertje Klik op het plaatje om Zwervertje (bevat een zipfile: Word 53 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!