Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Augustus 2009

Melati van Java: 'Wilhelmshöhe' in: De Huisvriend, 1892 (met 5 illustratiën), 201-206

'Wilhelmshöhe'Melati van Java deed vele indrukken op tijdens haar vele reizen in Europa, met name in Duitsland. Dat land, nog onbelast dooor associaties uit twee wereldoorlogen, had voor Melati een romantische sfeer. Het domein van de fantasie, de verbeeldingskracht waar alles mogelijk was. Daarover schreef Melati artikelen. In het tijdschrift De Huisvriend vertelt ze over haar bezoek aan Cassel:

"Wat heeft Cassel dan eigenlijk voor aantrekkelijks? Het heeft zijn schilderijen-museum met prachtige Rembrandts, en dan zijn onvergelijkelijke Karls-Aue, een bosch vol verrukkelijk hoog, zwaar geboomte, en smaakvol aangelegde groote vijvers, lieve eilandjes, onvergetelijke vergezichten, koele, lommerrijke plekken, alle poëzie van het echte Duitsche woud, vlak voor de poorten der stad, maar vóór alles, het heeft Wilhelmshöhe, het schoonste, schilderachtigste, rijkste, bevalligste, meest historische paleis misschien van Duitschland."(p.201)

Het paleis bestaat nog steeds en is net als ten tijde van Melati, een attractie: de bouwkunst, de waterwerken, en der vermenging daarvan, zoals in de...

"....de beroemde cyclopentrap der watervallen af. Achthonderd twee en veertig treden, zeiden wij reeds, is de trap aan weerszijden der cascaden lang; vijfmaal wordt hij onderbroken door vijf waterbassins en werpt het water zich over de Neptunus-groep in een 70 Meter breed bassin; de watervallen zijn 36 in getal en 13 Meter breed; boven verblijft in een 8 Meter hooge grot een reusachtige Polyphemus, die door middel van een kunstig verzonnen waterorgel op zijn zevenstemmige, herdersfluit blaast." (204)

Het is er mooier en alles heeft meer grandeur dan Versailles, redeneert Melati.

Haar journalistieke gave en haar historische belangstelling komen in dit reisverslag mooi samen. Het was jammer dat het aantal dat ze schreef beperkt is gebleven, en dat maakt deze beschrijving van Wilhemshöhe des te interessanter.

 

Wilhelmshohe Klik op het plaatje om het verhaal te downloaden (bevat een zipfile: Word 17 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!