Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Vriendinnen (1897)

Vriendinnen

Warm bruin, met een rijke bebloemde gouden decoraties is de kaft van Vriendinnen, een verhalenbundel uit 1897. In acht verhalen die tesamen 290 pagina's beslaan, schetst Melati onderhoudende taferelen vol liefde, standsbesef, godsdienst en schone kunsten. Ondanks de weidsheid van de onderwerpen, is Melati nergens hoogdravend.
In het titelverhaal vertelt Melati van Java de geschiedenis van de vriendinschap tussen Ernestine en Lucie, die op het eerste gezicht genegenheid voor elkaar opvatten. Toen woonden ze in een pension, een jaar of wat na hun kennismaking gingen ze samenwonen. Dan erft Ernestine veel geld....

In 'Weduwe' toont Melati ons een geheel andere situatie. De Indische weduwe Van Dussen komt logeren op "Villa Blanda", bij kennissen van haar overleden man. Vader Franken en dochter Annie ontvangen haar uit beleefdheid. Broer George daarentegen ziet er tegenop. Hij wil liever ongestoord in de familiekring zijn. Maar als hij mevrouw Van Dussen ziet, is hij aangenaam verrast:
"In plaats van de oude, stijve generaalsvrouw, zag hij een mooie, jonge Indische gestalte, met donkere oogen en haren, slank van gestalte en zuidelijke kleur, onbeschrijflijk bevallig in al haar bewegingen, vóór hem staan. Achter haar verscheen een baboe met een allerliefst meisje op den arm."

Julia van Dussen is charmant, mooi en kan uitstekend paardrijden. Geen wonder dat zij het hart van George verovert. Over het verleden spreekt zij niet graag; voor haar telt de toekomst. Als George haar vraagt, stemt zij toe zijn echtgenote te willen worden. Maar op de verlovingsreceptie wordt geroddeld.

De aanstaande mevrouw Franken verbleekt. Zij weet wat de mensen zeggen, zonder dat ze het woord voor woord gehoord heeft. Het mysterie van haar verleden op Java heeft haar achterhaald. George ziet dat er iets aan de hand is:

"George's bloed stond stil; altijd had hij een vaag bewustzijn gehad van iets geheimzinnigs, dat zich aan Julia verbond, maar hij had haar te lief en hij was ook te trotsch geweest om het zich zelf te bekennen, nog minder er naar te onderzoeken."

Julia bekent. George neemt dan een besluit dat iedereen op de verlovingsreceptie met stomheid slaat.

Ook in de andere verhalen uit deze bundel toont Melati zich de koningin van het lichte litteraire genre. Zij raakt levensvragen en morele kwesties, zonder daarmee het onderhoudende verhaal te kort te doen. Wie dit boek kan vinden bij het antiqariaat, kan het verdere overweging meteen aanschaffen.

Gebruikte editie: Schiedam: H.A.M. Roelants, 1897
Aantal boekpagina's: 290
Verkrijgbaarheid: zeldzame editie
Prijs: ongeveer 80 euro

Vriendinnen Klik op het plaatje om Vriendinnen te downloaden (bevat een zipfile: Word 21 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!