Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Het viooltje van St. Germain Amsterdam: Jan Leendertz., 1885 (serie Onze Selecta)

Het viooltje van St. GermainDat Melati van Java ook een groot aantal historische romans schreef, is minder bekend. Ze zijn het resultaat van haar belangstelling voor het verleden, een rijke verbeeldingskracht en uiteraard research. Een objectief historica toont zij zich niet; eigen commentaar vlecht zij tussen de beschrijvingen door en wij zien de persoonlijke interesses uiterst positief verbeeld.

In Het Viooltje van St. Germain beschrijft ze een deel van de Schotse en Engelse geschiedenis, eind zeventiende, begin achttiende eeuw. Centraal in de roman staat het recht op de Engelse en Schotse troon van Jacobus III (1688-1766). Hij groeit op in ballingschap te St. Germain (Frankrijk) temidden van een hof. De Zonnekoning van Frankrijk Lodewijk XIV en de Paus erkennen zijn rechten op de troon. Hij is een echte Stuart, tenslotte, zoon van Jacobus II die afgezet werd ten voordele van de Nederlandse Willem III.

Toch is hij niet de titelheld van de roman. Dat is zijn zuster, prinses Louise Marie. Zij is een klassiek Melati-meisje: beeldschoon, gevoelig, intelligent en zij kan uitstekend paard rijden. Haar hartsvriendin is Henriette Douglas die - ook een vast thema bij Melati - de sluier aanneemt en non wordt.

Aan het hof verschijnt de Ierse jongeman Bryan O'Neara. Met hem komen er complicaties. Hij wordt betrokken in een samenzwering, vat liefde op voor 'het Viooltje' en laat zich als zoon aannemen door de rijke Lord Ellismore.

Hoe het afloopt? Dat staat in de geschiedenisboeken te lezen. Voor degenen die het willen méébeleven, is nu Het Viooltje van St. Germain te downloaden. Historische gebeurtenissen, mooie prinsessen en sterke koninginnen, en een overvloed aan details... degenen die nu "Ja, graag!" denken, kunnen deze onderhoudende roman uit 1885 eindelijk weer lezen!

Het Viooltje van St. Germain Klik op het plaatje om 'Het Viooltje van St. Germain' te downloaden (bevat een zipfile: Word 169 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!