Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Februari 2008

Melati van Java: Toch Een Amsterdam: L.J. Veen / N.V. de R.K. Boekcentrale, 1918

Toch EenDit is de geschiedenis van de geestige, intelligente en aantrekkelijke katholieke Eleonora van Armuyden, hoe zij zich verloofde met Rudi, hem zijn ring teruggaf en naar Amerika reisde, daar verloofd raakte met een Duitse baron, en uiteindelijk, na veel complicaties en de Eerste Wereldoorlog, toch een werd met Rudi.

Daarmee is nog niets gezegd over de werkelijk inhoud van deze bijzonder rijke roman.

Eleonara maakt verschillende levensfasen door: als Elly, een meisje op het katholieke internaat en bij moeder thuis. Als Leo, studente en voorvechtster van vrouwenrechten. Als Eleanor, in Amerika als rijke vrouw en als Nora, de toegewijde ziekenverpleegster. In elk van deze fasen weet ze zich te handhaven, de ene keer met meer succes dan de andere keer, maar ze doet het toch maar.

En Rudi? Die maakt zijn opleiding af, heeft buitenlandse opdrachten (onder andere in Batavia) en blijft verder gewoon wie hij is: een man die vindt dat zijn echtgenote zijn wil moet doen.

Dat Eleonora uiteindelijk naar hem verlangt, is iets dat Melati van Java héél goed uit moet leggen, wil het realistisch overkomen. Dat het haar lukt, is alleen een begaafde romanciere als Melati van Java gegeven. Een fascinerend boek over een bijzondere vrouw- Elly, Leo, Eleanor, Nora.

Toch Een Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 182 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!