Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Maart 2009

Max van Ravestein (alias Melati van Java): Stofgoud Amsterdam: L.J. Veen, 1917 (herdr. 1929)

Ook deze maand is een roman van 'Max van Ravestein' opgenomen: wederom snoeihard proza waarin op geen enkele manier de grote schrijfster te herkennen is.

In deze roman gaat het vooral om de tegenstelling tussen rooms-katholieken en, nu ja, de rest van de wereld. Het gaat om de vreugde van het ware geloof, dat een huwelijk tussen een katholiek meisje en een niet-katholieke jongen voorkomt. Dezelfde vreugde moet een moeder troosten die haar zoon in zijn diensttijd verliest: het is oorlog, hij is gestorven terwijl hij zijn plicht doet.

Zoals tante Bets erkent:

"Dat weet God het beste. Hij weet waarom Hij dit lot juist voor ons bestemde. Wij namen het aan, niet dankbaar misschien maar toch onderworpen en ons geloof heeft het vermooid en er stofgoud over geworpen."(p.78)

Tante Bets drijft met haar zuster een pension, om de schulden van haar vader af te betalen. Daar ontvangen ze gasten, ook familieleden die eigenlijk niet heel welkom zijn. Zoals De Borny, die zijn eerste echtgenote verliet voor een ander en nu langzaam krankzinnig wordt. Zijn lotgevallen worden met veel gevoel voor detail beschreven, bijna of Max van Ravestein er een genoegen in schepte:

"Zijn grof gezicht, leelijker dan ooit, ve4rwrongen door hartstocht, de met bloed beloopen oogen ver puilend uit hun kassen, de lippen grijnzend open gespleten"(p.80)

De teerste verhaaldraad is die tussen Stani Borny en Rita van Maerle. Zij is katholiek, hij niet. Dat scheidt hen, weten beiden. Stani tekent voor Indië, maar ook hij blijft op zee...

Oorlog, godsvertrouwen en bittere troost, het is geen opwekkende roman. Wel een roman die duidelijk een tijdsbeeld laat zien. Velen herkenden dit beeld, waardoor Stofgoud in 1929 herdrukt werd.

Niet geschikt voor gevoelige naturen, wegens emotionele wreedheid in de intrige.

 

Stofgoud Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 175 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!