Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Soerapati (eerste druk 1887-1888)

Soerapati

Soerapati.
Historische romantische schets uit de geschiedenis van Java (eerste druk 1887-1888)

Drie edities beleefde het tweedelige epos over de held Soerapati, en het publiek genoot ervan. Het tweede deel van de roman is eveneens vooral gesitueerd eind 17de, begin 18de eeuw. Ook reizen we met de hoofdpersonen mee naar Holland. De dramatische elementen uit het eerste deel worden vervolgd: lyrische beschrijvingen van de natuur op Java, een dramatische liefdesgeschiedenis tussen een Indonesische man en een Hollandse vrouw, vechtscènes, intriges aan het hof van Solo, gedachten over ras, stand en godsdienst alsook historische uiteenzettingen. Nogmaals: kan men meer van een roman verwachten? Neen.

In het tweede deel Soerapati komt de relatie in beeld tussen de Balinese held Soerapati en zijn Indische zoon Robert. Robert weet dat hij een Indonesische vader heeft, maar kent hem niet. Door een noodlottig toeval worden zij tegenover elkaar geplaatst. Geleidelijk gaan zij elkaar respecteren, liefhebben zelfs. Soerapato wil dat zijn kind zijn levenswerk afmaakt. Hij zegt:

"Breng tot stand wat ik vergeefs beproefde: gij, de zoon van gemengden bloede, moet den afgrond dempen, die het volk uws vaders van dat uws moeders scheidt." [p. 203-204]

Helaas heeft Robert in een waan van verliefdheid allerlei beloften gedaan aan een vrouw. Hij vindt die belangrijker dan zijn vader te gehoorzamen en vrede te stichten. Soerapati geraakt moedeloos. Waarvoor heeft hij geleefd? En zal Robert door God gestraft of beloond worden voor zijn keuze? Lees het in het tweede deel van Soerapati.

Melati van Java: Soerapati. Leiden: eerste druk 1887-1888. Gebruikt is de derde druk uit 1928 van de Schiedamse uitgeverij H.A.M. Roelants. Net als vele boeken van Melati was deze titel lang populair: 41 jaar maar liefst. Beide delen.
Aantal boekpagina's: 185
Verkrijgbaarheid: redelijk
Prijs: ongeveer 20 euro voor latere drukken, eerste druk zeldzaam

De nieuwe mevrouw Verhooghe Klik op het plaatje om Soerapati te downloaden (bevat een zipfile: Word 159 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!