Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Rosa Marina Schiedam: H.A.M. Roelants, tweede dr, zonder jr. (eerste druk 1892)

Rosa MarinaPlicht en liefde, ijdelheid en kunstzin strijden met elkaar in deze intrigerende roman. Middelpunt van de strijd is het schilderij 'Rosa Marina' dat Frank van Haeren wil maken van Rosa-Marie. Wie en wat zij is, komen we pas in de loop van de roman te weten.

Allereerst haar uiterlijk: "zwarte fijne krulletjes"[p.2] een getinte huidskleur, en vol expressie: "Rose-Marie met haar beweeglijk gezichtje, dat geen twee minuten gelijk bleef, was eer klein dan groot, maar bevallig in al haar bewegingen, haar handen waren verrassend mooi; haar reekleurige regenmantel was er een uit een meiden-magazijn, maar stellig had zij iets aan de taille veranderd, waardoor hij zoo onberispelijk haar gestalte omsloot; er kwam een donkerroode rok met gewoon katoen fluweel gegarneerd uit het split te voorschijn; en toch kon ieder zien, dat zij geen meisje uit het volk was.[p.4-5] Zij kent de zee:"toen wij van lndië kwamen, maar dat is allang geleden" [p.6].

Later de treurige geschiedenis van haar ouders: haar moeder uit Soerabaja die met een zee-officier getrouwd was en na zijn plotselinge dood hertrouwde:

"zij was met haar dochtertje uit Indië gekomen, en Gresinger was 1e officier aan boord van het stoomschip der maatschappij Nederland; hij zag er goed uit en de weduwe had zeker geld; zij trouwden." [p.43]

Ook heeft Rose-Marie heimwee: "Daar dacht zij aan allerlei heerlijke dingen, dingen, die zij in haar jeugd had gekend, maar sinds dien tijd steeds had moeten missen; aan ruimte, aan licht, aan bloemengeuren, aan beleefde gesprekken en hoofsche manieren, aan hooge kamers, aan mooie meubels, aan stilte, rust (...) [p.69]

Indië is door de regels heen geweven, maar wie bekend is met de Indische meisjes die Melati van Java opvoert, weet genoeg. Ook Rose-Marie Doremael van Asperen, zoals ze heet, is beeldschoon, fijngevoelig, heeft hoogstaande principes over eer en leeft ernaar, en is intelligenter dan menig mannelijk personage in de roman.

De intrige is mooi. Frank redt Rose-Marie uit armoedige omstandigheden en eist haar volledig op als model voor zijn schilderijen. Zij deinst ervoor terug om haar allerintiemste gevoelens zo aan de openbaarheid prijs te geven. Dan onvlucht ze Frank en uiteindelijk vind ze geborgenheid bij zijn oom, een man die haar vader gekend blijkt te hebben. Tussen oom en Rose-Marie ontstaat een liefde, die ze beiden stilzijgend... maar nee, dowload deze roman en lees zelf hoe het afloopt met Rose-Marie.

Rosa Marina Klik op het plaatje om Rosa Marina te downloaden (bevat een zipfile: Word 223 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!