Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Prada (1874)

Prada

Leonore Asseleyn van Arsenede verbreekt haar verloving met de Indische jongen Otto Waelbeke. Want nadat zijn vader is gestorven, blijken de Waelbeke's minder rijk dan Leonore dacht. Haar broer Willem - Indisch officier en teruggekeerd naar Nederland met een 'Atjehsche kogel" en een "klewanghouw" over zijn gezicht- neemt haar dat zeer kwalijk. Hij noemt Leonore spottend "Prada" - klatergoud. Willem is op Otto gesteld en steunt zijn besluit de familiezaak weer op te werken. Hij zal het moeilijk krijgen, want aan het geld van zijn moeder kan hij niet komen. Mevrouw Waelbeke is een Indische vrouw:

"[...] zij was een geboren Indische, maar zeer jong in Holland gekomen. Zij had het altijd koud, en rilde zelfs wanneer zij vlak bij het vuur zat. In het donker glommen haar groote oogen als een paar zwarte diamanten, nu het vuur zich daarin weerkaatste." [p.33]

Om haar oudste zoon Otto geeft zij niets. Mevrouw Waelbeke wil vooral een comfortabel leven leiden.

Nadat Leonore haar verloving met Otto heeft verbroken, gaat ze als gouvernante werken in Amsterdam, bij de puissant rijke "Indo-Engelsman" John Mac Dunolly en zijn dochter Daisy. Vader en dochter zijn aanvankelijk even ruw van aard en optreden. Dankzij het optreden van Willem - Mac Dunolly vader reist terug naar Indie - komt Daisy tot beschaving.Willem is vertederd door Daisy, omdat zij hem aan zijn Indische geliefde Nonnie doet denken. Vooral dankzij hem, wordt Daisy een lieftallig meisje:

"Daisy was bezig bloemen te maken; het wilde Oostersche kind nu zestien jaar oud, leek wel achttien zoo groot en ontwikkeld was zij; haar dikke blauwzwarte haren hingen in een lange vlecht op haar rug en de lichte oogen blonken thans helder en vrij in het fijn olijfkleurig getinte gezichtje, dat vooral wanneer zij lachte en als het even opgewipte neusje schalk meetrilde van de pret aangenaam, aantrekkelijk aandeed geheel iets anders dan toen Leonore haar voor het eerst zag." [p.181-182]

Als vader John Mac Dunolly uit de Oost terug keert, is hij dan ook erg ingenomen met zijn dochter. Hij meent, dat alles aan freule Leonore te danken is. Leonore intussen denkt aan haar toekomst en zorgt ervoor, binnen de korste keren met Mac Dunolly getrouwd te zijn. Ze gaan samen naar Indie, Batavia, waar Leonore het leven schenkt aan een zoon. Als ze het verleden van haar echtgenoot achterhaalt, en ontdekt dat ze eigenlijk zijn derde vrouw is, gruwt ze van hem. Het leidt tot een afschuwelijk tafereel, waarin Mac Dunolly de dood vindt.

Dan gaat Leonore terug naar Nederland. Rijk, beeldschoon en weduwe. Geheel klaar om haar Otto te trouwen, die ze nooit heeft kunnen vergeten.

Maar heeft Otto al die tijd op Leonore gewacht? En weet Willem het verschil tussen zijn gevoelens voor Nonnie en zijn emoties voor Daisy? En wat wil Daisy eigenlijk? De roman eindigt in een verbijsterend tafereel.

Gebruikte editie: Melati van Java: Prada ( eerste dr. 1894) Schiedam: H.A.M. Roelants (Premie van de vrouwenwereld)
Aantal boekpagina's: 282
Verkrijgbaarheid: redelijk, deze editie is zeldzaam
Prijs: ongeveer 15 euro voor een standaard editie

Prada Klik op het plaatje om Prada te downloaden (bevat een zipfile: Word 159 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!