Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Overtollig (zr. jr)

OvertolligEen eenvoudig omslag herbergt een van Melati van Java's tientallen romans. De titel is somberder dan het verhaal. Dat gaat over de passie die de Nederlandse fabrikant Robert van Berken opvat voor het meisje Constance Manteghem. Zij is van goede komaf, doch ietwat dom. Constance en Robert verloven zich, met het doel een huwelijk te sluiten. Roberr reist nu regelmatig naar Den Haag, waar Constance en haar moeder wonen. Haar vader is overleden, haar broers zijn in Indie of Transvaal.

De moeder van Robert voelt zich overtollig door de komst van haar aanstaande schoondochter. Zij vindt steun bij Therese, de dochter van de portier.

Robert intussen moet zich van Constance's moeder aanhoren uit welk een goede kring zijn verloofde afkomstig is:

"Ik houd niet van pochen, maar de waarheid mag altijd gezegd worden - wij zijn wel niet van adel, maar behooren toch tot de patricische familiën van ons land. Een zuster van mij is getrouwd met generaal Bomberg, een ander met den resident van Cheribon; de broer van mijnheer Manteghem was staatsraad en een andere is nog lid van de Eerste Kamer. Wij verkeeren in de beste kringen - al zeg ik het zelf, en daardoor..." (pag. 24-25)

Helaas blijkt een dergelijke stand geen garantie te zijn voor een goed karakter. Melati van Java tekent mevrouw Manteghem met een scherpe pen uit: haar hang naar zinloze luxe, het overmatig aantal ringen dat zij draagt en haar leugenachtigheid kenmerken haar als een onware persoonlijkheid. Zo moeder, zo dochter.

Door een onthutsende samenloop van omstandigheden, begrijpt Robert dat Constance niet de ware voor hem is. De verloving wordt verbroken en Contstance reist met haar moeder naar Indie, bij een van haar broers inwonen.

Ondanks deze verwikkelingen rondom standsbesef en ware karakteradel, leugens en bedrog, loopt het toch goed af voor Robert. En voor zijn moeder, die uiteindelijk niet meer overtollig zal zijn.

Overtollig is een novelle die ons verrast en boeit, door de vanzelfsprekendheden die in de intrige zijn verweven. Tegenwoordig mogen we nauwelijks spreken over 'goede komaf', en kennen we de gevoeligheden daarvan niet goed. Via de interessante geschiedenis van Overtollig krijgen we weer toegang tot die vrijwel vervlogen wereld. Beslist een aanrader!

Overtollig Klik op het plaatje om Overtollig te downloaden
(bevat een zipfile: Word 101 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!