Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Ontmaskerd. Rotterdam: D. Bolle, zr. jr. (vierde herz. druk) (eerste dr. 1887)

OntmaskerdSpannende jeugdliteratuur? Melati van Java draaide er haar pen niet voor om. Haar roman Ontmaskerd beleefde tenminste vier herdrukken, waarvan de laatste door de Rotterdamse uitgever voorzien werd van een chic stofomslag. Een dure uitgave van een populair boek.

Ontmaskerd is feitelijk een thriller, in de traditie van een whodunnit. Het verhaal opent met een familietafereel van zusjes en broertjes, die samenwonen in een Amsterdams pension. Moeder is gestorven. Vader zit in de gevangenis, veroordeeld voor diefstal. In het dorpje Warnsloo (dat ook in Melati's roman De Peri voorkomt) woonde het gezin in gelukkiger tijden.

Het pension valt niet mee. De bewoners zijn onaardig, zelfs de gepensioneerde kapitein uit de oost. Er woont een knorrige man die zich het lot van de kinderen aantrekt. Meneer Gijsberts gaat op onderzoek uit en komt daarbij terecht in Warnsloo. Het is daar alle dagen hetzelfde, zegt de juffrouw van het logement: "De kapitein uit de Oost, die daar ginds woont en alle dagen zijn borreltje komt drinken zegt: Het lijkt wel of 't hier altijd regenmouson is." [p.81]

Uiteindelijk lukt het meneer Gijsberts om de ware dief te ontmaskeren. Dat hij daarvoor veel avonturen moet doormaken, spreekt voor zich; verrassend is de cruciale rol van een juffrouw, die beweert uit Indië te komen. Of dat zo is, wie de schuldige blijkt te zijn en wie meneer Gijsberts zelf is, staat te lezen in Ontmaskerd.

Ontmaskerd Klik op het plaatje om Ontmaskerd te downloaden (bevat een zipfile: Word 148 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!