Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Maart 2007

Melati van Java: 'Onze geleerde nicht', in de verhalenbundel Vriendinnen Schiedam: H.A.M. Roelants, 1897

Vriendinnen Deze maand vieren wij wederom op de 8ste Internationale Vrouwendag. Hoe het vroeger ervoor stond, vinden wij ook bij Melati van Java terug. Uit de prachtige verhalenbundel Vriendinnen komt het verhaal over 'onze geleerde nicht'. Dat is Melanie, die van haar moeder meisjes-student moet worden en dus van het Hollandse provinciestadje D. naar Amsterdam moet verhuizen, naar oom en tante. In Melati's tijd was de vrouwelijke student een nieuw verschijnsel dat veel discussies opriep. Tante is tegen, oom is voor:

"Maar zie je, als ze student is, neen, dan kan ik er niet overheen. Dat vind ik zoo iets griezeligs, een meisje student, jakkes!"
"Kom, kom, vrouw! Hoe kinderachtig. 't Is tegenwoordig immers reçu."
"Er zijn nu veel meer dingen reçu, waarover wij in onzen jongen tijd schande zouden hebben geroepen." [p.112]

Melanie blijkt tot beider opluchting een meisje dat meer van winkelen dan van boeken houdt. Wel heeft ze kort haar, iets dat heel modern is.

Oom en tante zorgen ervoor dat ze vele lessen krijgt, zodat ze examens kan doen. Helaas is Melanie niet zo slim, waardoor de studie matig vordert. Maar in Grieks blinkt ze uit, wat misschien met de leraar te maken heeft....

 

Onze geleerde nicht Klik op het plaatje om het verhaal 'Onze geleerde nicht' te downloaden (bevat een zipfile: Word 31,3 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!