Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Nazomer (1880)

NazomerMinstens drie drukken beleefde deze meeslepende roman over de Indische jonge vrouw Margaretha van Rhenen. Zij is in Indië geboren en door haar moeder opgevoed. Zij, Henriëtte de Berg, is een uitzonderlijke vrouw, fraai van gestalte en bovendien goed opgeleid:

"... een Indische dame van het echte, goede ras; een flinke opvoeding had haar natuurlijken aanleg ontwikkeld, zij was leerling geweest van de zuster school op 't Noordwijk te Batavia, waaraan Indië zoovele wakkere vrouwen en moeders dankt. Daar had zij orde en netheid geleerd [...] [p.26.] In Indië was zij de parel der huishoudsters en de ziel van het talrijke gezelschap geweest; dat zich om den assistent-resident als om een natuurlijk middelpunt verdrong; haar aantrekkelijke persoonlijkheid, hare ongekunstelde hartelijkheid, haar lieve manieren en vooral de wijze waarop zij het ingewikkelde raderwerk van een groot Indisch huishpuden onzichtbaar in beweging hield, wonnen ieders sympathie. [p.27]

Deze en andere loffelijke kwaliteiten heeft zij op haar dochter overgedragen. Etha (zoals zij genoemd wordt) beseft pas hoe bijzonder haar moeder is, als zij plotseling sterft tijdens het Nederlands verlof. Een Hollandse stiefmoeder doet wat zij kan, maar 't is helaas altijd het verkeerde.

De stiefmoeder komt uit een verarmde adellijke familie. Haar zuster freule Wynanda van Elsdingen heeft rijkdom getrouwd: de rijke fabrikant Gerlach.

Gerlach wordt verliefd op Etha. Om voor haar vrij te zijn, vermoordt hij bijna zijn wettelijke echtgenote. En dat terwijl hij te maken heeft met opstandige fabriekarbeiders die socialistische eisen stellen, een broer die moeite heeft om op het rechte pad te blijven en bij dit alles nog het verdriet om zijn jonggestorven zoontje.

De verbijsterende geschiedenissen in dit boek spelen zich af in Nederland, maar toch is Nazomer een Indische roman te noemen. Indië is het geboorteland van Etha, Indië is beladen met vooroordelen zoals steeds naar voren komt, Indië is ook het land om naar terug te verlangen.

Nazomer is een boek dat op elke pagina weet te boeien, door de scherpte waarmee vooral de vrouwelijke personages zijn getekend, maar ook door de tedere-invoelende wijze waarop Melati over verdriet en verlies schrijft. Door deze uitersten bezit Nazomer een unieke plaats in haar oeuvre in. Een boek om regelmatig te herlezen.

Nazomer Klik op het plaatje om Nazomer te downloaden
(bevat een zipfile: Word 161 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!