Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

April 2006

Motto Album Amsterdam: L.J. Veen, vierde druk. (oorspr. dr. 1894)

Motto AlbumElke dag een motto, en een motto voor elke dag. Dat is het principe van het Motto Album. De eerste druk van het handzame boekje, dat ook notitieruimte bood, verscheen in 1894. De herdrukken volgden elkaar op; Melati van Java was immers een succesvolle schrijfster en het was logisch dat haar publiek graag een gedachte van haar als leidraad voor de dag gebruikte. Motto's waren de meditatie van toen.

En wat waren dat voor gedachten? Deels traditioneel, dat zeker, zoals die op 31 januari: 'De wereld is het huis van de man, het huis de wereld van de vrouw". Wel een merkwaardige uitspraak voor een vrouw die zelf graag reiste en de wereld verbeterde via haar maatschappelijk werk.

Sommige motto's zijn beknopt, geestig en waar, zoals dat voor 2 februari: "Vriendschap is liefde zonder bloemen."

Anderen stemmen tot nadenken. Zoals op 1 maart:"Wie geen vijanden heeft, heeft ook geen vrienden."Oei, denkt men meteen. Of op 15 juni: Het goede is kortzichtiger dan het slechte.' Ook na 26 juni: "De laatste illusie is geen illusie meer te hebben." Daar hameren de boeddhisten ook al op.

Morele kracht, daar gaat het Melati van Java vooral om, voor man en vrouw, maar altijd voor mensen. Men moet het goede doen, aangenaam zijn voor de omgeving en niets nalaten dat gedaan moet worden. Voor frivoliteiten is weinig plaats, voor levensvreugde wel. Het mooiste motto is dat van 22 september: "Goede boeken zijn als goede wijn, zij worden beter door den ouderdom."

 

Motto Album Klik op het plaatje om het Motto Album te downloaden (bevat een zipfile: Word 25,5 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!