Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Miss Campbell en andere verhalen

Miss Campbell

Ruim twintig jaar bleef deze verhalenbundel populair. Na de eerste druk uit 1902 kwam er in 1924 een vierde druk met een intrigerend stofomslag.Wij zien daarop een vrouw die in de spiegel kijkt, en niet zeker is van degene die haar aankijkt. Identiteitskwesties, constateren we, en dat is dan ook het hoofdthema in het titelverhaal.
Clementine Muller is een intelligente jonge vrouw, inwonend bij haar tante Rosalie in een grote Nederlandse stad. Clementine heeft bijna haar opleiding tot onderwijzeres afgerond en verwacht een betaalde baan te vinden.
Dan arriveer opeens een brief uit Batavia. Haar tante schrikt van de aanblik alleen al, maar Clementine wordt er blij van. Haar doodgewaande vader schrijft haar! En niet zomaar, hij heeft fortuin gemaakt en eist dat zij zich te Batavia bij hem voegt. Treurig laat tante haar nichtje gaan.
Papa overlaadt zijn dochter met japonnen, juwelen en liefde. En ook met een nieuwe identiteit, want in haar nieuwe leven moet zij Queenie Campbell heten. Papa is immers genaturaliseerd Engelsman, zoals hij welsprekend uiteenzet. Zij mag behalve met tante Rosalie, met niemand van thuis corresponderen. Queenie stemt toe, stort zich in het uitgaansleven van Batavia en doet er zelfs een deftige verloofde op met wie zij verwacht te trouwen.

Maar dan keert het tij.

Een aanbidder die uit Nederland naar Indië is gereisd, herkent haar. Queenie negeert hem, maar houdt het niet vol. Hij belooft haar stilzwijgen, maar heeft helaas voordat hij die gelofte aflegte alles aan zijn praatzieke moeder in Nederland geschreven. Zij stuurt een anonieme brief die ernstige gevolgen heeft voor het bestaan van Queenie Campbell. De aanbidder is intussen naar Atjeh vertrokken.

Zij

Weg vlucht Queenie uit Indië. Jaren later hervindt zij het geluk bij tante Rosalie. Dan staat er een man met één arm voor de deur...

Met het kleinere verhaal 'Het geheim van mevrouw Dupont' is 'Miss Campbell' de Indische afdeling in deze zeven verhalen tellende bundel. Motieven als standsverschil, familiegeheimen, romantiek en afgunst, geplaatst tegen een Indisch decor geeft 'Miss Campbell' bij vlagen de spanning van een thriller, soms de zachtheid van een liefdesverhaal maar altijd de ondefinieerbare sfeer van een klassiek Melati-verhaal. Een aanrader voor de liefhebber.

Gebruikte editie: Melati van Java: Miss Campbell en andere verhalen. Schiedam: H.A.M. Roelants, 1902. De afbeelding toont het omslag van de vierde druk van H.A.M. Roelants uit Schiedam, 1924.
Aantal boekpagina's: 290
Verkrijgbaarheid: redelijk
Prijs: ongeveer 15 euro

Miss Campbell Klik op het plaatje om Miss Campbell te downloaden (bevat een zipfile: Word 69 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!