Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Januari 2006

Miliane Schiedam: H.A.M. Roelants, zonder jr. (eerste druk als Het gesluierde schilderij in 1883, uitgever en plaats onbekend) Serie Melati van Java Romantische Werken

MilianeMiliane Wolson is een zeer begaafde kunstenares. Zij schildert, een talent dat ze heeft ontwikkeld na de dood van haar beide ouders. Haar zuster Anette is haar trouwste vriendin. Dat blijft zo, ook als Miliane verwikkeld raakt in een gecompliceerde situatie.

Zij geeft haar ja-woord aan Leo, terwijl zij van Erik houdt. De eerste van adel, rijk, en mooi van uiterlijk en innerlijk. De tweede vilein, viriel en vervallen tot armoe.

Pas na Leo's gruwelijke dood komen Miliane en Erik tot het inzicht wat hij werkelijk wilde. Trouwen kunnen ze dan wegens morele obstakels dan niet meer. Erik zet Leo's levenswerk voort, Miliane is in heel Europa een beroemd en bewonderd schilderes.

Dat is in het kort de hoofdlijn van Miliane. Maar er is meer. Tussen de ontwikkelingen door geeft Melati van Java bespiegelingen over de functie van kunst, de verantwoordelijkheid die samengaat met het bezit van scheppend vermogen en hierbij citeert ze regelmatig uit andere literaire werken. Dat de vrouwelijke hoofdpersoon een happy end beleeft als gevierd kunstenares, doet ons denken aan Melati zelf. Een wensdroom van een schrijfster die toen deze roman voor het eerst verscheen, nog decennia lang populair zou zijn...

Miliane Klik op het plaatje om Miliane te downloaden (bevat een zipfile: Word 237 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!