Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

September 2008

Melati van Java: 'Drie Kinderen'. in: Uit het paradijs des levens. Proza en Poezie, bijeenverzameld door F.H. van Leent. Amsterdam: Jan Leendertz, 1885 (pag.8-13)

Drie KinderenIn een chic uitgevoerde bundel verhalen staat een vertelling door Melati van Java. Eigenlijk met een verkeerde titel, want van de 'drie kinderen' is er maar eentje belangrijk: een Indisch meisje:

"Daar was een meisje bij van zes jaren met ondeugende zwarte kijkers. Ik zie ze nog over die net geharkte paadjes trippelen, het liefste met bloote voeten, want het Oostersche ding kon maar niet overweg met die nauwe schoentjes. Zij was de wildste van de drie, het oudste meisje had mooie. blauwe droomerige oogen, haar blond haar, kort op het voorhoofd geknipt, omgaf haar bleek gezichtje, men kon zien dat zij veel had gehoord en gedacht, wat kinderen van haar leeftijd meest vreemd blijft."

Zo vertelt Oom Bernard dat aan zijn nieuwsgierige toehoordertjes, van wie er eentje Mina heet en de ander John. Oom heeft het over vroeger, toen hij nog eenvoudig student was en in een huis met uitzicht op een tuin woonde. Op een dag zagen hij en zijn vriend, een schilder, daar drie kindertjes....

Nu is oom professor en getrouwd met 'het Oosterse ding", die Betsie heet. Zijn vriend trouwde met het tweede meisje.

Het is een lief verhaal, enkele bladzijdes slechts, maar mooi opgeschreven met gevoel voor verlatenheid van de drie kindertjes. Melati was zelf nog relatief weinig jaren in Nederland, ze had hier haar moeder en grootmoeder verloren, en ze kon zich dat verlatene waarschijnlijk zo heel goed voorstellen....

 

Drie kinderen Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 18,5 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!