Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Augustus 2006

Melati van Java: In eigen huishouding Leiden: A.W. Sijthoff, 1895

In eigen huishouding In het kleine Nederlandse plaatsje Bergveld wonen Emma en Hugo, pasgetrouwd. Voor haar is het wennen, ze komt uit Amsterdam en heeft nog nooit een huishouden geleid. Daarom houdt ze een dagboek bij, en dat is dit boek.

Eigenlijk is Emma niet geschikt voor een huisvrouwenbestaan. Ze heeft een zekere artistieke aanleg, ze voelt zich kwetsbaar tegenover de assertieve dienstbode Rika, ze gaat liever schaatsen dan koken, en de dominante aanwezigheid van haar schoonmoeder verdraagt ze moeilijk. Hugo werkt als griffier en verwacht dat thuis alles op rolletjes gaat. Zijn moeder kon het immers ook.

Geleidelijk leert Emma zich schikken, maar daar zijn heel wat conflicten en confrontaties voor nodig. Juist die maken het boek interessant in onze ogen. Gesprekken over de plaats van de vrouw, over hoe om te gaan met dienstboden, wat de betekenis is van het (destijds omstreden) socialisme en de vakbonden, dat waren anno 1895 belangrijke vraagstukken.

In eigen huishouding werd herdrukt, waarmee duidelijk werd dat het boek vele lezeressen en lezers had. Natuurlijk! Want meelezen in een dagboek, actualiteiten in de vorm van een aantrekkelijk verhaal, wie zou dat kunnen weerstaan?

In eigen huishouding Klik op het plaatje om In eigen huishouding te downloaden (bevat een zipfile: Word 138 kb).Het betreft hier de tweede druk (Amsterdam: Veen, zonder jr.).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!