Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

November 2006

Melati van Java: Hortense de Beauharnais. Koningin van Holland Baarn: Hollandia Drukkerij, [1913] (serie Historische karakters)

Hortense de BeauharnaisDat Melati van Java veel van sterke vrouwen hield, weten haar trouwe lezers en lezeressen. In de historische figuur van de Frans-Nederlandse koningin Hortense, schetst Melati wederom een boeiend portret. Enkele weken geleden verscheen overigens Hortense - De vergeten koningin (Uitgeverij Meulenhoff) van Thera Coppens, ook bewonderaarster van koninginnen!

In haar historische schets volgt Melati zoveel mogelijk de feiten uit de bronnen, maar daartussen vinden wij haar eigen mening, onverbloemd. Nadat Hortense met Louise heeft moeten trouwen en beiden met tegenzin naar elkaar kijken, merkt Melati op:

"Zeker is het te betreuren dat geen van beiden de kracht had om, toen het nog tijd was, zich vrij te maken; nog erger, dat zij, eenmaal man en vrouw, zich niet in het onvermijdelijke schikten en hun best deden elkander te waardeeren en zoo gelukkig mogelijk te maken." [p.42]

Over Franse vrouwen in Nederland heeft Melati van Java ook een mening:

"...welke fransche vrouw is niet min of meer een poseuse en verstaat niet buitengewoon de kunst, die Hollanders haar wel kunnen benijden en tot grief maken doch slechts zelden navolgen: haar goede hoedanigheden niet onder de korenmaat te verbergen, ze naar buiten te doen schitteren en op 't voordeeligst te doen uitkomen?" [p.56]

Tot ons genoegen vinden we ook andere vaste Melati-thema's terug: heimwee naar de voorbije tijd, moederliefde, innige vriendinschappen en tegenvallende echtgenoten. Een heerlijk leesboek, en ja, ook voor heren met historische belangstelling!

Hortense de Beauharnais Klik op het plaatje om Hortense de Beauharnais. Koningin van Holland te downloaden (bevat een zipfile: Word 145 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!