Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

'Henriëtte's herinneringen' uit Fantasieën II
(ca 1896)

Henriëtte's herinneringenHet jonge meisje Henriëtte is in Parijs, om daar plezier te maken. Natuurlijk logeert ze - een jong meisje immers- bij familieleden. Met oom en tante maakte ze allerlei uitstapjes in Parijs die ze aan haar zusje Lize in Nederland beschrijft.

Deze eenvoudige situatie biedt Melati van Java de kans om haar reisindrukken in een litteraire vorm te gieten. Ze moet Parijs hebben gekend, aangezien de details die ze geeft rijk zijn, en haar algemene indrukken beeldend. Door haar ogen, of eigenlijk die van haar heldin, leren we het Parijs van ruim honderd jaar geleden zien. We reizen terug in de tijd en kijken met Henriëtte om ons heen.

In het elfde hoofdstuk uit deze 23 hoofdstukken tellende bundel, bezoeken we 'de expositie', die destijds in Parijs gehouden werd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om de wereldtentoonstelling in 1900, waarop vele landen vertegenwoordigd waren. Ook Nederland, met een Nederlands paviljoen, waar Amsterdamse vrouwen deden of ze uit Parijs kwamen.

Is dit tentoonstellingsverslag al fascinerend, onze aandacht staat uiteraard op scherp zodra Indië in beeld komt. Daar is Melati verrassend kort over:

"De Indische trofée alleen vind ik leelijk; welk een ander figuur maakt Britsch-Indië en zelfs Algiers."[p.116]

Deze "Indische trofee" was in werkelijkheid een reconstructie van een oude Javaanse tempel (Candi Sari), voor Parijs aangepast en ietwat vrij bijgewerkt.

Hoe keek Melati naar de andere landen op de tentoonstelling? Waarom sprak zij zo uitgebreid over het "Indië"waarmee ze India bedoelde? Negeerde ze bewust? Het kan haast niet anders, gezien Melati's grote liefde voor haar Indische geboorteland.

Kortom, dit hoofdstuk uit 'Henriëtte's herinneringen'vormt een intrigerend document voor degenen die willen weten wat Melati in 1900 zag, en waarvan zij zich afwendde. Zeer aanbevolen!

Henriëtte's herinneringen Klik op het plaatje om 'Henriëtte's herinneringen' te downloaden (bevat een zipfile: Word 22,5 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!