Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

September 2006

Melati van Java: "Haar straf" in Vriendinnen Schiedam: H.A.M. Roelants, 1897

Haar straf Deze maand staat een verhaal uit de bundel Vriendinnen centraal, waarin Indië aanwezig is op een subtiele en veelzeggende manier.

Wij maken kennis met Laura Elferink, een beeldschoon meisje, opgegroeid in Buitenzorg waar haar vader 'Indisch ambtenaar' was. Helaas, hij stierf en haar moeder kort daarna. De kinderen gingen naar familie en zo kwam Laura in Den Haag, bij een tante en haar nichtje Adeline.

Laura is nu 23 jaar en bezint zich op haar toekomst. Door haar levenservaring weet ze hoe belangrijk geld is en ze zorgt er dan ook voor een rijke man te trouwen. Maar daarvoor moet ze boeten, en dat drukt de titel veelzeggend uit: 'Haar straf'.

Voor het zover is, gebeurt er het een en ander in dit zeer onderhoudende verhaal.

Op een bal ontmoet Laura haar vroegere buurjongen Louis Bruning. Hij is nu in dienst van het KNIL en heeft de rang van officier. Ook ontmoet ze Paul Grancourt, een schatrijke Belg. Tussen deze drie, en met Adeline als vierde, ontwikkelt zich een intrige. Louis smeekt Laura met hem naar Indië te gaan, zij weigert.

Al snel tekent Louis uit liefdesverdriet voor Atjeh, waarmee Melati suggereert dat het wel snel gedaan zal zijn met de jonge officier.

'Haar straf' is een romantische geschiedenis die tegelijkertijd een interessante visie biedt op het land van herkomst van Melati zelf: een reservoir voor mannen met hartepijn. Arm Atjeh, wat zullen de foeriers daar veel zakdoeken hebben uitgereikt tussen de gevechten door!

Haar straf Klik op het plaatje om 'Haar straf' te downloaden (bevat een zipfile: Word 36,2 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!