Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Oktober 2008

Melati van Java:'Freule Lili' in: Hollandsche Novellen (1e jaargang 1905. 1906 - 2e halfjaar) Drukkerij & Uitgeversmaatschappij "Voorburg", 1906

Freule LiliFreule Amelie de Rozen van Berghe verveelt zich. Daarom heeft ze een geheim afspraakje met Hubert Hense, een goedgebouwde en romantische arbeider.

Dat dit tegen alle begrippen van stand ingaat, weet freule Lili heel goed. Daarom draagt ze als vermomming de kleren van haar nichtje Pauline. Op weg naar het afspraakje komt de freule in een andere wereld. In de wachtkamer van de trein, bijvoorbeeld, ziet de de andere reizigers die net als zij derde klasse reizen:

"Was dat nu 't volk, waarvan zij zooveel las, waarvoor tegenwoordig zooveel gedaan werd, waarvan Douairière de G. het lied wilde veredelen, en freules von Z. het vermaak, waarvoor men fancyfairs hield, dat men voeden en opvoeden wilde, waartegen de couranten waarschuwden, dat zooveel in zijn schild voerde, dat men het met geweld stil moest houden daar 't anders zoo vreeselijk lastig kon worden.
Freule Lili vond dat ze er nog al erg tam en kalm uitzagen; zij gingen een prettig dagje hebben, maar wat een tabaksrook; 't was heel andere tabak dan dien van haar cigarette, o foei, insupportable!" [p.4-5.]

Hubert valt haar tegen, maar ze rouwt niet lang om haar verloren illusie. Freule Lili verlooft zich met baron de Clerque. Maar dan dreigt uit te komen dat ze een geheim afspraakje heeft gemaakt... Pauline weet haar te reden, op een zeer vrijmoedige wijze.

Standverschil versus liefde, etiquette en sociale sancties, thema's en spanningsvelden die rond 1900 belangrijk waren. Melati van Java beschrijft op meeslepende wijze wat die voor vrouwen van toen konden betekenen, en ook - en dat is het rebelse - dat ze wel degelijk tegen de conventies in konden gaan.

Freule Lili Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 50.5 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!