Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Melati van Java: Fernand

Fernand

(1e dr. Leiden: Kolff, 1878; hier gebruikt is de uitgave van H.A.M. Roelants te Schiedam, z. jr. z. dr. Serie Melati van Java Romantische werken)
Zelden is Melati van Java dramatischer in haar sympathie voor het Indische meisje, veelzeggender in haar visie op moederschap en meeslepender in haar zeggingskracht dan in Fernand. De eigenlijke hoofdpersoon van het verhaal is de Indische Theodore van Vaerne. Ophaar wordt Fernand van Leeuwenburg verliefd, voor haar verloochtent hij zijn moeder en om haar laat hij de zachtaardige Indische Nora staan. Pas als Theodore een groot offer brengt, keert zich alles ten goede. In zekere zin, althans.
Op de achtergrond van deze liefdesintrige speelt de confrontatie tussen twee moeders. De koninklijke mevrouw Van Leeuwenburg, weduwe van een resident, houdt zielsveel van haar zoon Fernand. Zo zeer, dat een priester - drager van het woord Gods - haar moet zeggen de jongen vrijheid te gunnen. Tegenover mevrouw Van Leeuwenburg staat Ida van Noorden, eens de bloem van Padang maar nu getrouwd met een ruwe KNIL-kapitein. Ida is de moeder van Nora en van Theodore, die uit een eerder huwelijk is gekomen. In tegenstelling tot mevrouw Van Leeuwenburg kent Ida de ware moederliefde: zorgzaam, wijs, mild.
Natuurscènes, krankzinnigheid en gokverslaving worden afgewisseld met navrante tekeningen van het Hollands onbegrip van Indische mensen in Nederland, de botheid van een oud-Indisch militair ten opzichte van de verfijn-voelende Ida, het vrijere leven op Java en soms verschijnt als deus ex machina een priester of oude halfwijze man. Het is een volle, rijke roman, die Melati met Fernand heeft geschreven, en het boek verveelt dan ook geen moment.

Gebruikte editie: uitgave van H.A.M. Roelants, te Schiedam. Jaartal onbekend. Serie Melati van Java Romantische werken
Aantal boekpagina's: 264
Verkrijgbaarheid: redelijk
Prijs: ongeveer 15 euro

Fernand Klik op het plaatje om Fernand te downloaden (bevat een zipfile: Word 278 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!