Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

December 2005

Een Eenige Dochter Amsterdam: L.J. Veen, zr. jr. (derde druk) (eerste dr. onbekend) Serie Melati van Java werken

Een Eenige DochterIn Een Eenige Dochter is de hoofdrol weggelegd voor een vrouw, die uiteindelijk de gehele roman zal beheersen. Het boek behaalde minstens drie drukken, en is wederom een bewijs van Melati's grote populariteit als schrijfster. Het verhaal gaat als volgt.

In het Nederlandse plaatsje Doornburg vinden de baron Frits en Cecile Bloemertz (een enig kind) elkaar. Zij was eerder verloofd met Adelbert, die deze afwijzing nauwelijks verdraagt. Hij verloochent zijn stand en verdient een fortuin met werken; iets dat een uitzonderlijke verdienste is in Melati's wereld. Adelbert besteedt een deel van zijn geld aan goede werken, maar Frits vergeven kan hij niet. Alle goede werken zullen Adelbert dus geen stap dichter bij de hemel brengen.

Na het overlijden van Cecile probeert Frits, met zijn dochter (ook enig kind) Margo een bestaan op te bouwen, beiden doceren muziek. Frits maakt zichzelf verwijten:

"Hadden wij ooit gedacht dat het zoo ver moest komen met freule Margo van Doornburg, dat zij huis aan huis moest gaan om proleten kinderen te leeren tokkelen op de piano?" [p.59]

Dan gaat Margo onder een valse naam werken in het dorp Doornburg. Alleen haar vader en de pastoor weten wat haar eigenlijke doel is: verzoening te brengen tussen haar oom Adelbert en haar vader. Margo weet zich een plaats te verwerven in de plaatselijke dorpsgemeenschap en in het hart van Adelbert.

Dan wordt Margo ernstig ziek. De pastoor vermoedt dat ze snel zal sterven. De onvermijdelijke confrontatie tussen de twee broers vindt plaats, en welke rol het meisje tussen hen speelt. kunt u zelf lezen in Een Eenige Dochter.

Een Eenige Dochter Klik op het plaatje om Een Eenige Dochter te downloaden (bevat een zipfile: Word 141 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!