Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Oktober 2007

Melati van Java: Dorenzathe
Schiedam: H.A.M. Roelants, 1915 (Serie romantische werken) Eerste dr. 1885 (deel 1)

DorenzatheOp kasteel Dorenzathe wonen de laatste leden van een adellijke familie; grootmoeder de Marcy Granville en haar zoon Gaston de Marcy en kleindochter. De zoon is een losbol, maar Isabelle is gevoelig voor het besef van adel te zijn, dat grootmoeder haar jarenlang bijbrengt.

Dan brengt de notaris het nieuws:

"Dorus Brons is 't zeer goed gegaan in de Oost; hij moet meer dan millionair wezen en heeft zijn zaken aan kant gedaan, komt met de eerste mail hier aan en wil zich vestigen in Groothuizen." (p.8)/

Dorus komt niet alleen, zijn Indische zoon Afred vestigt zich bij hem.

Tussen de twee families ligt een pijnlijke geschiedenis. Dorus heeft de broer van Gaston pijnlijk verwond; beiden namen daarna dienst als koloniaal. In het hospitaal te Ambarawa verpleegde hij de vicomte, die toch stierf. Dorus werd rijk en keert nu terug.

De familie De Marcy is arm, wat de vicomte uiteindelijk tot slecht gedrag aanzet. Dankzij de intriges van Brons senior, worden zowel Isabella als zijn zoon Alfred uiteindelijk de dupe. Alfred is even mooi van uiterlijk als van innerlijk, dat heeft met zijn afkomst te maken:

"Alfred had van zijn moeder, een knappe lndische dame, wier vader echter een geboren Europeaan was, een rijzige, slanke figuur geërfd; van haar was ook ongetwijfeld zijn fraai besneden gelaat, met een eenigszins donkere kleur, ravenzwarte haren en oogen, die hem in den vreemde voor Italiaan deden doorgaan." (p. 31)

Tussen de donkere Alfred en de blonde Isabelle ontwikkelt zich een spanningsveld dat beiden nauwelijks verdragen. Ze trouwen, maar om redenen die Melati slechts geleidelijk onthult in het eerste deel. Zeer aan te raden!

 

Dorenzathe Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 119 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!