Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Colibri Schiedam: H.A.M. Roelants, tweede dr, 1907 (eerste druk 1901)

ColibriEen klassieke Melati-roman staat deze maand centraal, met daarin een beeldschoon begaafd meisje dat een stalker heeft, een freule die moeder leert te zijn en een junk die.. moderne woorden voor verschijnselen die Melati ruim honderd jaar geleden treffend beschreef.

Colibri is de bijnaam die Vera Dirx krijgt van de buurjongen Max Wirthmuller. Hij vindt haar bijzonder, terwijl de buurt haar "een zwarte meid" noemt. [pag.8] Ze heeft namelijk "wilde haren", donkerder dan de meesten in de Amsterdamse volksbuurt hebben: "als de zon er doorheen scheen, dan vlamden zij als gesmolten goud; in de schaduw schenen zij eenvoudig op de grens tusschen donkerblond en lichtbruin."

Evenals haar vader kan Vera prachtig vioolspelen. Dat bevalt Max; hij dwingt haar bijna een trouwbelofte af.

Na een huiselijke crisis wordt duidelijk dat Vera een andere moeder heeft: een freule, die eens met haar vader wegliep naar Engeland. Vera's vader brengt haar bij deze freule Richmonda van Westringa de Mouchy, op haar landgoed in Oost-Nederland. De freule heeft hem nooit kunnen vergeten, maar heeft zich verschanst in haar trots en haar liefdadige werk. Muziek heeft ze evenwel nooit meer willen horen. Ze neemt Vera in dienst als haar secretares.

Maar Vera's hart gaat uit naar de muziek. Ze ontmoet Ryno de Monchy, die meteen liefde voor haar opvat. Hij laat haar spelen.

De freule beseft niet tegen deze gave op te kunnen. Ze laat Vera opleiden en het meisje groeit uit tot een beeldschone en internationaal vermaarde violiste. Na een optreden in het Scheveningse Kurhaus rust ze uit op het strand. Daar wordt ze aangevallen door Max Wirthmuller, die al haar optredens heeft bijgewoond. Hij is krankzinnig van aanbidding, bezitsdrang en jaloezie.

Op het nippertje wordt ze gered door De Monchy. Zijn geheim neemt hij mee in het graf: hij is morfinist, verslaafd aan morfine.

Door al deze ontzettende verwikkelingen vinden dochter en moeder elkaar eindelijk terug. Vera mag voor de freule viool spelen en de freule betrekt haar dochter in het liefdadige werk. Beiden zijn volmaakt gelukkig.

Colibri Klik op het plaatje om Colibri te downloaden (bevat een zipfile: Word 138 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!