Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

Augustus 2007

Melati van Java: 'Broeder en zuster. Een oudejaarsvertelling'. In: De Familiebode, deel 1 in no. 28 (p. 217-219) en deel 2 in no. 29 (p. 225-229), derde jaargang. Amsterdam: J.J.F. van Zeyl, 1884 [Hoofdredactrice: Melati van Java]

Broeder en zusterFreule Felicitas leeft alleen, sinds haar broer Maurits ervandoor is gegaan. Geld, een verkeerde echtgenote, ongehoorzaamheid, Maurits had een negatieve invloed op de familie. Ook op zijn zuster Felicitas, die verloofd was:

"Johan was niet rijk en ook Felicitas begreep, dat van een huwelijk in deze omstandigheden geen sprake kon zijn. Ze beloofden elkander desniettemin eeuwige trouw: hij vertrok naar Indië om daar zijn fortuin te beproeven; reeds kort na zijn komst rukte de cholera hem in een vroeg graf."

Dan opeens keert Maurits terug in het ouderlijk huis. Een dramatisch voorval leidt tot verzoening en daarmee lijken zijn wandaden eindelijk vergeven.

Het is een eenvoudige novelle, maar toch boeit zij op elke pagina. Melati van Java schetst met fijne pen de karakters, de emotionele spanningen en de achterliggende gebeurtenissen. Daarmee biedt zij een venster op haar gevoelsleven, en ook dat van der negentiende eeuwse abonnees op haar eigen De Familiebode. Historisch èn persoonlijk!

Broeder en zuster. Een oudejaarsvertelling Klik op het plaatje om de novelle te downloaden (bevat een zipfile: Word 27,9 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!