Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

September 2007

Melati van Java: 'XXVI'. In: Fantasieën. II. (Henriettes herinneringen) Zaltbommel: Joh. Noman & Zoon [circa 1896]

XXVI De bundel Fantasieën is naar alle waarschijnlijkheid op realiteit gebaseerd. Met opmerkelijk veel gevoel voor detail beschrijft Melati van Java het verblijf van een jonge vrouw in Parijs. Vele bezienswaardigheden krijgen de aandacht, kunst en cultuur vooral zoals we van de artistieke Melati mogen verwachten. In hoofdstuk XXVI verlegt de aandacht zich van de musea met schilderijen naar de politiek:

"Maar oom, de historische herinneringen."
"Och kom, daar zie je toch niets meer van. Dat is verbeelding en anders niet! Weet je waar ik meer zin in zou hebben? Om de vergaderingen te zien van den senáat en de assemblée législative."
"'Dat zou heerlijk wezen oom, maar kan dat?"
"Alles kan, voor iemand die wil." [p.323]

En dat is het begin van een excursie, die door oom en tante en hun nichtje op een eigen wijze wordt beleefd. We beleven dit avontuur vooral door de ogen van het nichtje, dat geestig en critisch is en in wie de de schrijfster herkennen. Politieke figuren die destijds bekend waren, familietaferelen en vooral een geestige stijl die ons vaak doet glimlachen. Meer dan honderd jaar oud is dit verhaal en het boeit precies daarom nog altijd.

XXVI Klik op het plaatje om het hoofdstuk te downloaden (bevat een zipfile: Word 30,7 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!