Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

December 2006

Melati van Java: 'De laatste der Abbeville's van Duricane', in: In de lente vergaard. Novellen. Leiden: Gualth Kolff, 1872

In de lente vergaardNog maar twintig jaar oud was Melati van Java, toen zij deze novelle schreef. Hierin verschijnen al thema's het rooms-katholieke geloof, het tragische overlijden van een geliefde moeder en heimwee naar een tijd die eens geweest is.

In De laatste der Abbeville's van Duricane is dat niet Indië, maar Engeland, en dan het slot van de graven van Abbeville van Duricane, een oud geslacht. Lord Richard heeft een felle hekel aan de katholieken. Dat zal zijn morele ondergang worden.

Zijn echtgenote vlucht, en de zoon die hij door een dramatisch toeval weer terugvindt, is katholiek en priester. Ongelukkig genoeg hangt het voortbestaan van de dynastie van hem af.

Het is drama op drama in deze novelle, moord, krankzinnigheid, geloofstwisten en vaders die beslissen over het leven van hun kinderen. Wat ook opvalt is de standvastige rol die vrouwen vervullen, en uiteindelijk... de overwinning van het katholieke geloof!

Deze novelle is een 'vroege' Melati, die in compacte vorm een vooruitblik biedt op wat haar oeuvre later zou bieden. Voor degenen die van Melati en haar werk houden, vormt De laatste der Abbeville's van Duricane een onmisbare schakel in de keten!

 

In de lente vergaard Klik op het plaatje om De laatste der Abbeville's van Duricane te downloaden (bevat een zipfile: Word 145 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!