Melati van Java
de fanclub
biografie
bibliografie
Melatiana
boek van de maand
boeken downloaden
Damescompartiment online
contact
beginpagina

November 2009

[Melati van Java]: '"Ons huis" Het nieuwe Volksgebouw in de Rozenstraat te Amsterdam'. In: De huisvriend, 1892 (pag.241-247)

Evenals vorige maand een artikel uit het maandblad De Huisvriend. Marie Sloot (Melati van Java) publiceerde daarin veelvuldig, ook artikelen zonder naamsvermelding.

In het artikel 'Ons Huis' gaat het over particuliere liefdadigheid, een onderwerp dat Marie Sloot nauw aan het hart lag. Ze was zelf actief in katholieke kringen, vooral ten gunste van katholieken en meisjes, idealiter voor katholieke meisjes natuurlijk.

Ons Huis was ingesteld om de volksklasse te vermaken en vooral te beschaven. De toegangskosten waren daarom laag gehouden, maar ze waren er wel: zo kweekte men verantwoordelijkheidsgevoel.

Er waren gymzalen, er werden lezingen gehouden en vooral was er een leeszaal. Op de tekening van Anton Molkenboer is zichtbaar hoe die eruit zag. Die leeszaal hoorde bij de bibliotheek:

"Aan den voorkant ligt vooreerst de bibliotheek, waarin hooge kasten zijn getimmerd, om den boekenschat te ontvangen; daar naast een zeer ruime, gezellige leeszaal, waarin dagbladen en tijdschriften van alle richting en kleur zijn bijeengebracht. Een lokaaltje daarachter gelegen, dient tot bureau van uitleening."

Zo lopen wij het gehele gebouw door, met opmerkingen over de ongetwijfeld beschavende invloed die hiervan uit zal zijn gegaan. Een zelfgenoegzame toon is onmiskenbaar aanwezig. Want mensen als Melati van Java, die hadden geen beschavende invloed nodig, die waren juist heel beschavend voor anderen!

 

DOns Huis Klik op het plaatje om de verhalen te downloaden (bevat een zipfile: Word 17,9 kb).

Wilt u de vorige afleveringen met de andere Boeken Van De Maand zien? Klik dan hier.

 

  Damescompartiment!